Aija Viitaniemi

Aija Viitaniemi, Wihasjärvi 1906:n yrittäjä, on saavuttanut menestystä useissa eri tehtävissä elämänsä varrella. Hän pyrkii kehittämään itseään jatkuvasti ja on aina ollut innokas uuden oppija. Aija on koulutukseltaan elintarviketieteiden maisteri, ja keittiömestariksi hän on valmistunut Liiketalousopisto Perhosta. Hän on myös hotellin ja ravintolan johtamisen restonomi. Opettajan pätevyyskin löytyy.

“Olen opiskellut suurimmaksi osaksi työn ohella, yliopistotutkintoon saakka”, hän kertoo. “Tietoa ja taitoa on kertynyt ajan mittaan, ja nyt omassa yrityksessä pääsen niitä monipuolisesti myös käyttämään.”

Aija asui kauan pääkaupunkiseudulla, ja työt ovat olleet suurimmaksi osaksi siellä. “Ennen opettajankoulutusta työskentelin laivalla”, hän muistelee. “Ne olivat sellaisia vanhoja hyviä aikoja, kaikki valmistettiin vielä alusta alkaen itse. Siellä todella oppi tekemään.” Sen lisäksi, että Aija on aina tehnyt paljon työtä, hän on pitänyt asioihin vaikuttamista tärkeänä.

“Hallitustyötä on ollut aika paljon”, hän toteaa.

Omistautuminen työlle on tuottanut tulosta, sillä Aija on saanut paljon tunnustusta ammattitaidostaan. Suomen Keittiömestarit ry on myöntänyt hänelle kaksikin ammattikuntatunnustusta.

“Vuonna 2004 sain kultaisen tunnustuksen. Sitä edelsi hopeinen muutamaa vuotta aiemmin.” Lehtorin virkaa Aija hoiti vuosikausia, ja myös opettajan työstä Akava on palkinnut hänet pronssisella ansiomerkillä. Taitokilpailuista, joihin Aija on rohkaissut oppilaitaan, on tullut menestystä, ja itse hän on osallistunut kansallisiin maakuntakokkikisoihin tuomarin roolissa. Opetustyön ohella Aija on toiminut valtakunnallisessa tutkintotoimikunnassa ja näyttötutkintomestarina.

Vuonna 2018 Aija käynnisti Vihasjärven kansakoulun tiloissa ChefBug-yrityksensä toiminnan. Ruokahyönteisten tuotekehitys ja myynti jäivät vähemmälle, kun Wihasjärvi 1906:n kahvilatoiminta valtasi keittiön. Monissa vesissä keitetyllä Aijalla on hyppysissään niin cateringpalvelut ja konditorialeipominen kuin tapahtumien järjestäminen ja majoituspalvelut. Kiinnostus villiyrttien käyttöön on säilynyt läpi yrittäjyyden. Muutoinkin lähiruoka ja puhtaat raaka-aineet ovat Aijan ruoanlaiton ja leivonnan kulmakiviä. “Kyllä minun intohimoni tuo kahvilatoiminta on ja leipomo-konditoria lähituotteineen. Olen innoissani taas kaikista uusista tuotteista, joita olen kahvilaan suunnitellut.”

Yrityksen alkumetreillä vanha Vihasjärven kansakoulu saneerattiin yrityksen käyttöön. Aija ja hänen miehensä Tapani Virtanen ovat kunnostaneet koulua perinteitä kunnioittaen. Eräjärvi-Seura ry myönsi heille vuonna 2021 ympäristöpalkinnon kotiseudun hyväksi tehdystä kulttuuriteosta.

“Kun muutin tänne synnyinseudulleni Eräjärvelle takaisin, kotiseututyöstä tuli itselleni erityisen tärkeää”, Aija sanoo.

Kun yrityksen pyörittämiseltä jää vapaa-aikaa, Aija suuntaa luontoon liikkumaan. “Olen kasvanut maatilalla, ja luonto on pysynyt lähellä sydäntäni aina. Varsinkin Lapin ja Pohjois-Norjan ympäristö kiinnostaa. Sieltä olemme keräilleet pohjoisen puhtaan luonnon villiyrttejä ja pakurijauheen raaka-ainetta.”

Myös matkustelu on yksi Aijan rakkaista harrastuksista, muistoja on kertynyt jo yli 50 maasta.

“Kotimaassakin on tullut kierrettyä, olen vieraillut Suomen kaikilla paikkakunnilla”, Aija toteaa.

Myös harrastustoiminta ja työt ovat vieneet Aijaa ulkomaille. Toimiminen Etelä-Suomen Keittiömestarit ry:ssä toi mukanaan monia tapahtumia Suomessa ja Pohjoismaissa. Kokki Jaakko Kolmosen luotsaama Suomi-ilta Etelä-Norjan Stavangerissa oli ikimuistoinen usean päivän tapahtuma tuhansille koko maailman keittiömestareille. Kotimaan tapahtumista Aija muistaa erään hauskan tapauksen menneiltä vuosilta.

“Teimme Tampereen Koskikeskuksessa ympäri Suomea valittujen 40 keittiömestarin voimin maailman suurimman kerrosvoileivän. Jättileipä valmistui alle 10 minuutissa, ja pituutta kertyi 80 metriä. Sillä tuloksella päästiin maailmanennätystilastoon.”

Monipuolinen koulutus ja työkokemus, seikkailunhaluun yhdistettynä, ovat vieneet Aijaa vuosien varrella kokemuksesta toiseen. Päättäväisyys omien unelmien tavoittelussa on auttanut Vihasjärven kansakoulun suuressa entisöintiurakassa ja nyt oman liiketoiminnan, Wihasjärvi 1906:n, johtamisessa.

“Viihdyn yrittäjänä, se sopii minulle”, hän toteaa. “Tein täysillä aina silloinkin, kun olin eri työnantajien palveluksessa, ja nyt pääsen tekemään sen kaiken oman yritykseni eteen.”

Ota yhteyttä Aijaan:

Puh. 040 725 4586 / Aija Viitaniemi
info@wihasjarvi1906.fi

Lähetä viesti lomakkeella:

Yhteydenotto

Nimi(Pakollinen)

Ihanat puodit Kahwilamme vieraille

Vieraillessasi tapahtumissamme, voit tutustua Kahwilaamme ja puoteihimme:

  • Lähituotepuoti – Perinnekäsitöitä ja lähiraaka-aineista valmistettuja
    elintarvikkeita.
  • Wanhan Tavaran Kauppa – Valikoima ajan patinaa.

Tulevat tapahtumat

Luovaa kukkamaalausta 26.6.2024

Tule maalaamaan ihana  kukkamaalaus! Keskiviikkona 26.6.2024, klo 11-13 ja 14-16 Taidepajassa käytetään kukkamuotojen luomiseen pensseleiden lisäksi mm....

Wihasjärven Juhannuskahwila 21.-23.6.2024

Juhannuksen viettoon alkuperäinen jugendin tyylipiirteitä omaava 120-vuotias koulurakennus, idylliset piharakennukset ja romanttinen puutarha avarine maisemineen on...

Wirtanen, Kulta-Nisula ja Pietilä odottavat majoittujia

Pirmediat Oy/Oriveden Sanomat 5.6.2024 Jaana Ala-Lahti

Vihasjärven kansakoulu & Avoimet Kylät -tapahtuma 8.6.2024

Avoinna klo 11-17 Vietämme Kesän Maku -taidenäyttelyn avajaisia, ja taiteilijoita on paikalla koko päivän. Lumoudu siis vaikuttavasta taiteesta ja tarinoita huokuvasta...

Kesän Maku -taidenäyttely 8.6.-17.7.2024

Kesän Maku -taidenäyttelyn taiteilijat: Hannu Hirsivuori, Vesa Peltomaa, Merja Nieminen, Mervi Rajamäki, Raimo Kärki, Miia Salmi, Sirkku Veilahti, Eräjärvi-Seura ry...

Äitienpäivän Kahwila 11.-12.5.2024

Hemmottele äitiä, mummia, puolisoa, itseäsi ja koko perhettä äitienpäivän täytekakulla ja muilla keittiömestarin valmistamilla kahvilan herkuilla. Tunnelmallisen hetken...

Wihasjärven Wappukahvila 30.4.-1.5.2024

Tule wappuilemaan Oriveden Eräjärvelle...ti-ke 30.4.-1.5.2024 klo 11-17 Simaa, munkkeja täytekakkua wappupullia, suklaita - makuja ja tunnelmaa! Wihasjärven...

Pääsiäiskahwila 29.3.-1.4.2024

Wihasjärven Kahwila heräilee kevääseen! Tervetuloa nauttimaan pääsiäisen suolaisia ja makeita herkkuja tunnelmalliseen miljööseen. Kahvilan yhteydessä olevasta...

Taiteilijahaku Wihasjärven Taidekesään 2024

Vihasjärven kansakoulun taidetilat Oriveden Eräjärven rantamilla sijaitsevan Vihasjärven kansakoulun avarat luokkahuoneet ja vanhan ajan ulkorakennukset huokuvat...